![Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2024/12/GettyImages-1724835521-600x470.jpg)
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za kore:
Za fil I:
Za fil II:
Za glazuru od čokolade:
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 5 bjelanaca sa 5 kašika šećera i 1/2 kašike sirćeta u čvrst snijeg.
2. Potom dodati 5 kašika mljevenih oraha i promiješati.
3. U okruglom kalupu na 160 ºC ispeći koru. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru, ali u nju dodati suho grožđe.
Fil I:
1. U šerpu sipati 4 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile i žumanjaka pa dodati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati margarin i umutiti mikserom. Zatim dodati mljevene napolitanke i polako promiješati.
Fil II:
1. Sjediniti žumanjke sa šećerom i kuhati na pari dok se šećer ne otopi. Potom dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se i ona ne otopi.
2. U ohlađenu smjesu dodati margarin i umutiti mikserom. Dodati mljeveni keks i orahe i polako promiješati.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati filom I i preklopiti drugom korom. Zatim nanijeti fil II i poravnati.
2. Čokoladu i puter otopiti na pari i preliti preko fila.
Izvor: Dobra hrana