Fantastična torta

by | 25 Maja, 2013

Sastojci:
Za kore:

  • 10 bjelanaca
  • 10 kašika šećera
  • 10 kašika mljevenih oraha
  • 1 kašika sirćeta
  • 50 g suhog grožđa

Za fil I:

  • 5 dl mlijeka
  • 5 kašika šećera
  • 1 puding od vanile
  • 3 žumanjka
  • 150 g margarina
  • 200 g mljevenih napolitanki

Za fil II:

  • 7 žumanjaka
  • 5 kašika šećera
  • 200 g čokolade
  • 100 g margarina
  • 150 g mljevenih oraha
  • 5 kašika mljevenog keksa

Za glazuru od čokolade:

  • 100 g čokolade
  • 50 g putera

Priprema:

Kore:

1. Umutiti 5 bjelanaca sa 5 kašika šećera i 1/2 kašike sirćeta u čvrst snijeg.
2. Potom dodati 5 kašika mljevenih oraha i promiješati.
3. U okruglom kalupu na 160 ºC ispeći koru. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru, ali u nju dodati suho grožđe.

Fil I:

1. U šerpu sipati 4 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile i žumanjaka pa dodati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati margarin i umutiti mikserom. Zatim dodati mljevene napolitanke i polako promiješati.

Fil II:

1. Sjediniti žumanjke sa šećerom i kuhati na pari dok se šećer ne otopi. Potom dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se i ona ne otopi.
2. U ohlađenu smjesu dodati margarin i umutiti mikserom. Dodati mljeveni keks i orahe i polako promiješati.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati filom I i preklopiti drugom korom. Zatim nanijeti fil II i poravnati.
2. Čokoladu i puter otopiti na pari i preliti preko fila.

Izvor: Dobra hrana