Ferero torta

by | 15 Novembra, 2013

ferero

Sastojci:

Za koru:

  • 4 jajeta
  • 100 g putera
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g čokolade
  • 1 kašičica kakaoa
  • 3 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 70 ml slatke pavlake
  • 130 ml mlijeka
  • 1 vanil-šećer

Za fil:

  • 400 g eurokrema
  • 500 g maskarpone sira
  • 250 g pečenih mljevenih lješnjaka
  • 100 g mljevenih napolitanki od lješnjaka
  • 2 dl slatke pavlake

Za dekoraciju:

  • 100 g čokolade
  • 50 g putera

Priprema:

Kora:
1. Na pari istopiti čokoladu i ostaviti je da se malo prohladi.
2. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg.
3. Pjenasto umutiti puter, šećer i vanil-šećer pa dodavati jedno po jedno žumanjke muteći mikserom. Potom dodati istopljenu čokoladu i kakao pa promiješati.
4. U dobijenu smjesu dodati brašno i prašak za pecivo, a zatim slatku pavlaku i mlijeko te umutiti. Na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka i polako promiješati varjačom.
5. Pripremljenu smjesu sipati u kalup obložen papirom za pečenje i peći u zagrijanoj rerni na 180 ˚C oko 30 min.

Fil:
1. Umutiti maskarpone sir, eurokrem, pečene mljevene lješnjake i mljevene napolitanke.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag te sjediniti sa pripremljenim filom i polako promiješati.

Finalni postupak:
1. Pečenu koru premazati pripremljenim filom i ostaviti u frižideru da se stegne.
2. Stegnutu tortu izvaditi iz kalupa. Čokoladu rastopiti sa puterom i preliti preko torte.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept