Ukusni čoko desert bez pečenja
Jednostavan čoko desert bez pečenja koji ćete obožavati! Priprema traje svega nekoliko minuta, a rezultat je savršeno ukusna slastica Berina Kapa ...
Za koru:
Za fil:
Priprema:
Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim dodati 2 kašike šećera i mutiti dok se ne šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom i otopljenim margarinom pa sjediniti sa šamom od belanaca i promiješati. Potom dodati brašno, prašak za pecivo, mljevene lešnike i promiješati varjačom.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.
4. Ohlađeni biskvit preliti mlakim mlijekom da omekša.
Fil:
1. U malo mlijeka razmutiti žumanca i puding od vanile. Preostalo mlijeko sjediniti sa šećerom i ostaviti da proključa.
2. Smjesu od žumanaca sipati u ključalo mlijeko i kuvati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
3. Želatin preliti sa 4 kašike vode i ostaviti da nabubri pa ga sjediniti sa mlakim filom i promiješati.
4. Dobijeni fil podijeliti na dva dijela. U prvi deo dodati otopljenu mliječnu čokoladu i lešnike, a u drugi deo rendanu bijelu čokoladu.
5. Posebno umutiti slatku pavlaku sa šlag fiksom u čvrst šlag. U fil od mliječne čokolade dodati trećinu šlaga, u fil od bijele čokolade takođe dodati istu količinu šlaga, a preostali šlag ostaviti za dekoraciju.
Finalni postupak:
Koru premazati tamnim filom, preko njega naneti fil od bijele čokolade i odozgo premazati šlagom. Tortu ostaviti u frižideru da se stegne.
Izvor: Dobra hrana