Fina krem torta

by | 30 Juna, 2013

Za koru:

  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 5 kašika mljevenih lešnika
  • 50 g margarina
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1,5 dl mlijeka

Za fil:

  • 5 žumanaca
  • 5 dl mlijeka
  • 1 puding od vanile
  • 150 g šećera
  • 10 g želatina u prahu
  • 5 dl slatke pavlake
  • 1 krem fiks
  • 50 g mliječne čokolade
  • 50 g mljevenih lešnika
  • 50 g bijele čokolade

Priprema:

Kora:

1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim dodati 2 kašike šećera i mutiti dok se ne šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom i otopljenim margarinom pa sjediniti sa šamom od belanaca i promiješati. Potom dodati brašno, prašak za pecivo, mljevene lešnike i promiješati varjačom.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.
4. Ohlađeni biskvit preliti mlakim mlijekom da omekša.

Fil:

1. U malo mlijeka razmutiti žumanca i puding od vanile. Preostalo mlijeko sjediniti sa šećerom i ostaviti da proključa.
2. Smjesu od žumanaca sipati u ključalo mlijeko i kuvati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
3. Želatin preliti sa 4 kašike vode i ostaviti da nabubri pa ga sjediniti sa mlakim filom i promiješati.
4. Dobijeni fil podijeliti na dva dijela. U prvi deo dodati otopljenu mliječnu čokoladu i lešnike, a u drugi deo rendanu bijelu čokoladu.
5. Posebno umutiti slatku pavlaku sa šlag fiksom u čvrst šlag. U fil od mliječne čokolade dodati trećinu šlaga, u fil od bijele čokolade takođe dodati istu količinu šlaga, a preostali šlag ostaviti za dekoraciju.

Finalni postupak:

Koru premazati tamnim filom, preko njega naneti fil od bijele čokolade i odozgo premazati šlagom. Tortu ostaviti u frižideru da se stegne.

Izvor: Dobra hrana