Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
300 ml mlijeka
50 ml ulja
20 g kvasca
oko 500 g brašna
malo šećera
malo soli
korica limuna
1 puding od vanilije
300 ml mlijeka (za puding)
voće iz kompota
Priprema:
Rastvoriti mlijeko u malo vode, dodati 1 kašičicu šećera. Dodati jaje, ulje, koricu limuna, mlijeko, brašno soli i umijesiti mekše tijesto. Pokriti da odmori 30 minuta.
Skuhati puding u mlijeku, zasladiti po ukusu. Malo ohladiti. Naraslo tijesto razviti i vaditi krofne. Jedne ostaju cijele a druge vaditi manjom čašom nego prethodnom pa staviti na cele. U rupu staviti pudinga i odozgo voće.
Ostaviti da naraste, premazati po želji žumancetom. Peći na 200 stepeni C 25 min.
Može se posuti štaub šećerom.
Izvor: kodbakeugostima.blogspot.com