
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
270 g naribanih jabuka (2 jabuke)
1 jaje
1 kašičica cimeta
šećer (po želji)
10 g lanenog brašna
25 g bezglutenskog brašna
25 g krompirovog skroba
5 g praška za pecivo
Priprema:
Ogulite i narendajte dvije jabuke. Dodajte jedno jaje, šećer ili zaslađivač po želji, i promiješajte.
U smjesu dodajte i suhe sastojke: bezglutenski miks brašna, laneno brašno, krompirov skrob, prašak za pecivo i cimet. Kada sve dobro izmiješate, trebali biste dobiti kompaktnu smjesu. Smjesu možete rukama oblikovati u kuglice ili možete praviti slobodnije oblike tako da samo kašikom stavljate tijesto u vruće ulje.
U dobro zagrijano ulje stavljajte manje količine tijesta te pržite dok fritule postanu zlatno smeđe.
Kada su gotove, izvadite ih i stavite na papirnati kuhinjski uburus kako bi upio višak ulja. Prije posluživanja pospite ih šećerom u prahu, a najbolje ih je pojesti dok su još mlake.
Izvor: gastro.24sata.hr