Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Tijesto
250 g brašna
125 g putera
1 žumance
1 kašika šećera
prstohvat soli
2 kašike hladne vode
Nadjev
4 zrele breskve
4 kašike meda
prstohvat cimeta
1 limun (kora)
2 kašike prezli
list mente
Priprema:
1. Navedene sastojke za tijesto pomiješati i umijesiti kompaktno tijesto. Prekriti najlon folijom i ostaviti u frižider da se dobro ohladi (90 minuta).
2. Potom, između dva lista papira za pečenje tijesto rastanjiti u kružni oblik (R=25 cm), na debljinu 0,5 cm. Pripremljeno tijesto izbockati viljuškom i ostaviti sa strane.
3. Za to vreme breskve isjeći na kriške. Limunovu koru izrendati i pomiješati sa prezlama i cimetom.
4. Na tijesto posuti pripremljene prezle, a zatim poredati isječene breskve i preliti medom.
5. Ivice testa blago preklopiti ka sredini, tako da se dobije lijepo formiran krug.
6. Peći u ugrijanoj rerni na 180º C oko 30 minuta.
7. Služiti toplo i dekorisati listovima svježe mente ili poslužiti uz kuglu sladoleda.
Izvor: Pošalji recept Foto: Thinkstock