Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Za piškote:
Za fil:
Za preljev:
Ostali sastojci:
Priprema:
Piškota:
1. Bjelanjke umutiti sa 25 g šećera u čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom pa dodati šam od bjelanjaka i promiješati.
3. U pripremljenu smjesu dodati brašno i gustin te polako promiješati varjačom. U polovinu dobijene smjese dodati 2 kašike kakaoa.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega obje smjese za koru (žutu i braon) tako da se međusobno stapaju. Peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni. Ohlađenu koru poprskati mješavinom mlijeka i ruma.
Fil:
1. U odgovarajuću šerpu sipati 5 dl mlijeka i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti puding od vanile, 1 dl mlijeka i šećer, pa sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se fil ne zgusne. U ohlađen fil dodati šlag od slatke pavlake i sjeckane banane te promiješati.
Finalni postupak:
1. Natopljenu piškotu isjeći na kocke.
2. U odgovarajuće čaše rasporediti po malo mješanih kocki piškota i posuti ih polovinom mljevenih lješnjaka.
3. Suho grožđe natopiti rumom i ocijediti, pa polovinu posuti preko lješnjka.
4. Čokoladu otopiti sa puterom te polovinu preliti preko lješnjaka i grožđa a zatim nanijeti fil. Postupak filovanja ponoviti još jednom.
5. Odozgo nanijeti šlag od slatke pavlake i dekorisati otopljenom čokoladom i bananama.
Izvor: Dobra hrana