Gingerbread keksići

by | 22 Decembra, 2019

Gingerbread kolačići u cijelom svijetu sinonim su za prazničnu euforiju i bez njih vaša praznična trpeza ne bi bila potpuna. Zato smo danas pripremili za vas idealan recept za ove praznične medenjake.

Sastojci:

  • 150 g maslaca
  • 150 g smeđeg šećera
  • 80 g meda
  • 60 g slatkog kakao putera
  • 1 jaje
  • Kašičica ekstrakta od vanilije
  • 400 g pšeničnog brašna (glatkog)
  • Kašičica sode bikarbone
  • Prstohvat soli
  • 2 kašičice cimeta
  • 2 kašičice đumbira
  • 1/2 kašičice korijandera
  • 1/4 kašičice muškatnog oraščića

Priprema: Mikserom umutite jaje i šećer, dodajte med, kakao puter i aromu vanilije. Dodajte maslac koji je stajao na sobnoj temperaturi da omekša i sve dobro izmiješajte. U posebnoj posudi izmiješajte brašno, sodu bikarbonu i začine. Postepeno dodajte brašno u smjesu sa jajima i šećerom, uz konstantno miješanje. Dobijeno tijesto uvaljajte u dvije kugle, obavijte obje samoprijanjajućom folijom i onda ih stavite u frižider da odstoje neka 3 sata, kako bi se tijesto stisnulo. Rernu zagrijte na 170 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje. Tijesto razvijajte na podlozi, koju ste prethodno posuli brašnom. Kada razvijete tijesto na željenu debljinu utisnite kalupe odgovarajućeg oblika. Kolačiće prebacite u pleh i pecite ih od 7 do 9 minuta, dok blago ne porumene. Ukrasite ih glazurom po želji i stavite ih kao ukrasno posluženje na vašu prazničnu trpezu.

Napomena: Gingerbread keksići su najukusniji, tek nekoliko dana poslije pravljenja.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: GettyImages