Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Kajsije su jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina A, C, B kompleksa, kalijuma i beta karotena pa pomaže organizmu da se odbrani od bakterijskih infekcija, obnovi oštećena tkiva, u razvoju jačih zuba i kostiju i poboljšava vid.
Gomboce s kajsijama
Sastojci:
– 5 kašika maslaca
– 250g svježeg sira
– malo soli
– 2 jajeta
– 120-150g brašna
– 500g kajsija
– 1 kašičica šećera po kajsiji
– malo soli
– 100g prezli
– 2 kašike šećera
– 80g maslaca
Priprema:
– Maslac umutiti sa sirom, solju, jajima i toliko brašna da dobijete meko tijesto koje zatim oblikovati u hlepčić i pustiti da odmori pola sata.
– Kajsije oprati, izvaditi koštice i u svaku staviti kašiku šećera.
– Zakuvati 3 litre slane vode. Tijesto od sira razvaljati na dasci posutoj brašnom na debljinu 1 cm i izrezati kvadrate veličine 5 cm.
– Svaku kajsiju umotati u komad tijesta i oblikovati gombocu.
– Kuhati ih u kipućoj vodi 8-10 minuta.
– Prezle popržiti sa šećerom na maslacu dok ne dobiju zlatno smeđu boju i njima posuti gomboce.
Izvor i foto: Life Content