Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za kore:
Za fil:
Za glazuru:
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 5 bjelanaca sa 5 kašika šećera u čvrst snijeg. Zatim dodati 5 kašika mljevenog keksa i 5 kašika mljevenih oraha pa polako promiješati.
2. U okruglom kalupu na 170 ºC ispeći koru. Na isti način ispeći još dvije kore.
Fil:
1. Sjediniti žumanjke s 200 g šećera u prahu i kuhati na pari dok se ne dobije gusti fil. Posebno umutiti margarin sa 50 g šećera u prahu.
2. Sjediniti mlijeko, šećer i gustin pa dobro izmiješati da ne ostanu grudvice. Kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
3. Sjediniti fil od žumanjaka i margarina sa smjesom od gustina i izmiksati. Dodati sjeckane orahe, keks, crnu i bijelu čokoladu i promiješati.
Finalni postupak:
Pečene kore premazati filom i naslagati ih jednu na drugu. Tortu preliti čokoladnom glazurom.
Izvor: Dobra hrana