Grčka torta

by | 2 Jula, 2013

Sastojci:
Za kore:

  • 15 bjelanaca
  • 15 kašika šećera
  • 15 kašika mljevenog keksa
  • 15 kašika mljevenih oraha

Za fil:

  • 15 žumanjaka
  • 0,5 l mlijeka
  • 250 g šećera u prahu
  • 375 g margarina
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika gustina
  • 150 g sjeckanih oraha
  • 150 g izmrvljenog keksa
  • 100 g crne čokolade
  • 100 g bijele čokolade

Za glazuru:

  • 100 g crne čokolade
  • 50 g margarina

Priprema:

Kore:

1. Umutiti 5 bjelanaca sa 5 kašika šećera u čvrst snijeg. Zatim dodati 5 kašika mljevenog keksa i 5 kašika mljevenih oraha pa polako promiješati.
2. U okruglom kalupu na 170 ºC ispeći koru. Na isti način ispeći još dvije kore.

Fil:

1. Sjediniti žumanjke s 200 g šećera u prahu i kuhati na pari dok se ne dobije gusti fil. Posebno umutiti margarin sa 50 g šećera u prahu.
2. Sjediniti mlijeko, šećer i gustin pa dobro izmiješati da ne ostanu grudvice. Kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
3. Sjediniti fil od žumanjaka i margarina sa smjesom od gustina i izmiksati. Dodati sjeckane orahe, keks, crnu i bijelu čokoladu i promiješati.

Finalni postupak:

Pečene kore premazati filom i naslagati ih jednu na drugu. Tortu preliti čokoladnom glazurom.

Izvor: Dobra hrana