Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za kore:
Za grilijaš:
Za preljev:
Za fil:
Priprema:
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti brašno, šećer, sodu bikarbonu, ulje, džem od kajsije, mljevene lješnjake i gazirani sok od narandže. Sve sastojke dobro izmiješati.
2. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje pa u njega sipati trećinu pripremljene smjese. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC 10 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore.
Grilijaš:
1. U manjoj posudi sjediniti šećer i margarin te zagrijevati na umjerenoj temperaturi dok se ne karamelizuje. Pred kraj dodati sjeckane lješnjake i promiješati.
2. Pleh nauljiti i u njega presuti pripremljenu smjesu. Ostaviti da se ohladi a potom izlomiti i samljeti.
Preljev:
Sjediniti izlomljenu čokoladu i margarin pa kuhati na pari dok se ne dobije ujednačena smjesa.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti ćeten alvu sa kakaom, margarin, kakao, vodu i šećer. Kuhati na pari dok se ne dobije ujednačena smjesa a potom ostaviti da se ohladi.
Finalni postupak:
1. Pečene korice preliti otopljenom čokoladom i posudi grilijašom.
2. Posni šlag umutiti sa kiselom vodom.
3. Sačekati da se filovane korice ohlade. Zatim uzeti jednu i premazati trećinom fila, preko njega nanijeti trećinu šlaga i prekriti drugom korom. Isti postupak ponoviti još dva puta kako bi se utrošio pripremljeni materijal.
4. Filovanu tortu odozgo premazati šlagom i posuti čokoladom.
Izvor: Dobra hrana