Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Za glazuru:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer uz neprestano mućenje mikserom.
2. U šam od bjelanaca dodati žumanjke lagano miješajući, zatim postepeno dodavati brašno, kakao i prašak za pecivo uz neprestano miješanje varjačom. Na kraju dodati i kašiku po kašiku vode.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 ˚C oko 20 minuta.
Fil:
1. U šerpu sipati mlijeko, dodati vanil-šećer i ostaviti da proključa. Zatim dodati griz i nastaviti s kuhanjem uz lagano miješanje najmanje 10 min. Potom skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
2. Posebno umutiti 2 žumanjka s 2 kašike šećera pa skuhati na pari.
3. Margarin umutiti sa šećerom u prahu i dodati u smhesu od žumanjaka, a zatim postepeno dodavati kašiku po kašiku griza uz neprestano mućenje mikserom.
Finalni postupak:
1. Preko pečene kore premazati fil od griza.
2. Posebno otopiti čokoladu s margarinom pa preliti fil i ostaviti da se stegne.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept