Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Potrebno je:
Priprema:
1. U šerpu sipati 1 l mlijeka, dodati šećer, vanil-šećer i lomljenu čokoladu pa kuvati dok ne proključa. Potom dodati griz i nastaviti sa kuvanjem na umjerenoj temperaturi miješajući sve vrijeme dok se ne dobije odgovarajuća gustina.
2. Kuvani griz ostaviti da se ohladi, zatim dodati puter i umutiti mikserom.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
4. “Pti ber” keks umakati u mlijeko i njime prekriti dno tepsije, premazati 1/2 pripremljenog fila a potom nanijeti 1/2 šlaga od slatke pavlake. Isti postupak ponoviti još jednom kako bi se utrošio pripremljen materijal.
5. Kolač ostaviti da se stegne, potom ga isjeći na kocke i služiti.
Izvor: Dobra hrana