Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za bijeli fil:
Za žuti fil:
Priprema:
Bijeli fil:
1. U šerpu sipati mlijeko, dodati 3 kašike šećera i ostaviti da proključa.
2. Potom dodati griz i vanil-šećer te uz neprestano miješanje kuhati dok se ne zgusne.
3. Posebno umutiti bjelanca sa preostalim šećerom u čvrst šam pa dodati u vruć griz i polako promiješati.
Žuti fil:
1. U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i vanil-šećer pa ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s žumanjcima i pudingom te sipati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
Finalni postupak:
1. Pripremiti dublju tepsiju pa dno obložiti keksom. Preko njega sipati topao bijeli fil, poravnati i ostaviti da se stegne.
2. Zatim nanijeti žuti fil i ravnomjerno ga rasporediti.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, premazati preko kolača i ostaviti ga u frižideru da se stegne.
Izvor: Dobra hrana