Grudve s vanilom i višnjama

by | 23 Decembra, 2013

Clipboard104

Sastojci:

  • 8 jaja
  • 350 g šećera
  • 1 l mlijeka
  • 2,5 dl slatke pavlake
  • 2 vanil-šećera
  • 200 g višanja bez koštica
  • 1 dl soka od višanja
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 1 kašika gustina

Priprema:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati 250 g šećera muteći dok se šećer ne otopi.
2. U odgovarajuću šerpu sipati mlijeko i ostaviti da proključa.
3. Uzeti kašiku za sladoled pa je umočiti u vodu te njome vaditi kugle od bjelanjaka i spuštati u vrelo mlijeko. Kuhati ih po minut s obje strane, a zatim ih izvaditi rešetkastom kašikom i ostaviti da se ocijede.
4. Posebno skuhati na pari žumanjke sa 100 g šećera i vanil-šećerom da se dobije gusti fil.
5. Slatku pavlaku umutiti u šlag te dodati u ohlađeni fil od žumanjaka i polako promiješati.
6. Odvojeno izmiksati višnje sa šećerom u prahu, sokom od višanja i gustinom pa kratko prokuhati.
7. U staklene čaše rasporediti kugle od bjelanjaka, preliti ih filom od žumanjaka i na kraju nanijeti po nekoliko kašika pirea od višanja.

Izvor: Dobra hrana