
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Priprema:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati 250 g šećera muteći dok se šećer ne otopi.
2. U odgovarajuću šerpu sipati mlijeko i ostaviti da proključa.
3. Uzeti kašiku za sladoled pa je umočiti u vodu te njome vaditi kugle od bjelanjaka i spuštati u vrelo mlijeko. Kuhati ih po minut s obje strane, a zatim ih izvaditi rešetkastom kašikom i ostaviti da se ocijede.
4. Posebno skuhati na pari žumanjke sa 100 g šećera i vanil-šećerom da se dobije gusti fil.
5. Slatku pavlaku umutiti u šlag te dodati u ohlađeni fil od žumanjaka i polako promiješati.
6. Odvojeno izmiksati višnje sa šećerom u prahu, sokom od višanja i gustinom pa kratko prokuhati.
7. U staklene čaše rasporediti kugle od bjelanjaka, preliti ih filom od žumanjaka i na kraju nanijeti po nekoliko kašika pirea od višanja.
Izvor: Dobra hrana