Havana torta

by | 8 Februara, 2013

Za koru:

  • 2 bjelanca
  • 200 g šećera u prahu
  • 200 g lješnjaka
  • 200 g napolitanki

Za punjenje:

  • 1 litra mlijeka
  • 250 g šećera
  • 30 g želatina u prahu
  • 1 vanilin šećera
  • 5 dl mlijeka

Priprema:

Kora:

1. Bjelanca umutiti sa šećerom u prahu u čvrst šam.
2. Dodati mljevene lješnjake i polako promješati varjačom.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 140 º C 60 min. dok se ne dobije hrskava kora. Ohlađenu koru izmrviti.

Fil:

1. Sjediniti mlijeko sa šećerom i kratko prokuhati.
2. Želatin u prahu preliti sa 12 kašika vode i ostaviti da nabubri. Potom ga dodati u toplo mlijeko i promiješati. Sačekati da se ohladi na sobnoj temperaturi a potom ostaviti u hladnjaku da miruje 3 sata.
3. Posebno umutiti slatku pavlaku i vanilin-šećer u čvrst šlag.
4. Odstojalu kremu izvaditi iz hladnjaka pa u nju umiješati šlag od pavlake i umutiti mikserom.

Finalni postupak:

Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje. Dno kalupa posuti sa malo kore od bjelanaca i mljevenim napolitankama pa pomoću žlice nanijeti red stegnutog fila. Postupak ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal. Završiti filom i dekorirati po želji. Ostaviti preko noći u hladnjaku da se stegne.

Izvor: Dobra hrana