Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
200 g tostiranih oraha, badema ili drugih orašastih plodova
5 velikih suhih urmi
250 g (domaće) granole
3 kašike meda
350 g grčkog jogurta
1/2 kašičice ekstrakta vanilije
jagode, borovnice, maline, banane, kivi
Priprema:
U procesoru hrane ili blenderu sitno sameljite orahe ili druge orašaste plodove. Dodajte urme i pulsirajte sve dok ne dobijete smjesu nalik na pastu. Istresite ju u veću zdjelu, dodajte granolu i dvije kašike meda.
Veliki pleh za pečenje obložite masnim papirom i vlažnim rukama pritisnite smjesu granole u krug veličine 22 centimetra na sredini posude za pečenje. Zamrznite na 30 minuta.
U srednje velikoj zdjeli pomiješajte jogurt s preostalom kašikom meda i ekstraktom vanilije. Dobijenu smjesu istresite i ravnomjerno rasporedite na koru od granole. Nemojte raširiti smjesu skroz do ruba, ostavite pola centimetra do centimetar čiste granole uz rub. Poslažite voće po želji.
Prije rezanja i posluživanja pospite po želji kokosovim pahuljicama ili dodatnim orašastim plodovima.
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images