Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za tijesto:
Za kremu:
Za glazuru:
Priprema:
Tijesto:
1. U odgovarajućoj zdjeli sjediniti jogurt, šećer, ulje, brašno, kakao i prašak za pecivo, pa dobro promiješati.
2. Pripremljenu smjesu sipati u nauljen, brašnom posut pravokutni pleh, te peći u zagrijanoj pećnici dok ne porumeni.
3. Pečeno tijesto ostaviti da se ohladi pa okruglim kalupom vaditi željene oblike.
Krema:
1. Jaja i šećer kuhati na pari dok se ne zgusnu a potom ih ostaviti da se ohlade.
2. Posebno umutiti maslac i vanilin šećer te dodati u ohlađenu smjesu od jaja i ostaviti da se stegne.
Glazura od čokolade:
1. Čokoladu otopiti sa malo ulja.
Završni postupak:
1. Okrugle kore umakati u mlaku glazuru od čokolade, pa ih ostaviti da se stegnu.
2. Žlicom za sladoled vaditi kuglice od pripremljene kreme, te na svaku piškotu od čokolade staviti po jednu kuglicu i poprskati ostatkom glazure.
Izvor: Dobra hrana