Jabuke u šlafroku

by | 14 Februara, 2017

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:

Tijesto
2 jajeta
150 g oštrog brašna
100 ml mlijeka
prstohvat soli
30 ml ruma
Voće
½ kg jabuka
1 limun
Ostalo
80-100 g putera
šećer

Priprema:

Tijesto
1. U dublju sa brašnom dodati so pa dobro promiješati.
2. Dodati jaja i što bolje umiješati a onda postepeno dodavati mlijeko da se dobije glatka smjesa bez grudvica, gušća nego tijesto za palačinke.
3. Na kraju dodati rum i dobro promiješati.
Voće
1. Oguliti jabuke, presjeći na četvrtine i narezati na komade debljine 3-5 mm.
2. Pripremljene jabuke poprskati sokom od limuna i ostaviti sa strane.
Finalni postupak
1. U tavi otopiti malo putera pa jabuke umakati u malo brašna pa u pripremljenu smjesu i pržiti na umjerenoj temperaturi. Jabuke pržiti na malo putera kako ne bi upile suviše masnoće a tijesto počelo da poprima tamnosmeđu boju. Pred svaku novu turu jabuka dodati malo putera.
2. Pržene jabuke poredati na papirni ubrus a zatim na desertni tanjir i služiti toplo. Po želji, posuti kristal-šećerom ili šećerom u prahu i cimetom.

IZVOR: POŠALJI RECEPT