Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Donosimo vam recept za odličan desert: Osvježavajući čokoladni mus
Sastojci:
– 170g crne čokolade
– 170g maslaca
– 60ml Nes kafe
– 4 jaja
– 100g šećera
– 30ml tamnog ruma
– 1 kašika vode
– prstohvat soli
Priprema:
Na pari rastopiti čokoladu i maslac s kafom. Na pari mutite žumanjke, šećer, rum i vodu, 3 minuta dok smjesa ne postane pjenasta. Zatim posudu uronite u drugu posudu s hladom vodom i mutite dok se žumanjci ne ohlade i zgusnu. Pomiješajte čokoladnu smjesu u žumanjke a potom umutite i bjelanjke s malo soli i kašikom šećera u čvrst snijeg. Pomiješajte trećinu snijega u čokoladu da biste je omekšali a potom dodajte i ostatak snijega od bjelanjaka. Ulijte mus u čaše i stavite u frižider da se stegne, najmanje dva sata.
Prijatno! 🙂
Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock