Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kora:
1. Pjenasto umutiti jaja i šećer. Potom dodati ulje, brašno, cimet i prašak za pecivo te sve zajedno umutiti mikserom.
2. Tepsiju nauljiti i posuti brašnom, poslagati po dnu kolutove banana, ostavljajući razmake između njih. Preliti ih pripremljenom smjesom za koru i peći na 180ºC dok ne porumeni.
Fil:
1. U šerpu sipati 300 g šećera i zagrijevati na umjerenoj temperaturi, dok se ne karamelizuje. Potom dodati toplu slatku pavlaku i nastaviti sa kuhanjem miješajući, dok karamel ne dobije potrebnu gustinu. Skloniti sa ringle pa u topao fil dodati margarin. Promiješati i ostaviti da se ohladi.
2. Umutiti šlag s mlijekom, a zatim dodati polovinu fila od karamele i promiješati.
Finalni postupak:
Pečenu koru premazati filom od karamela i šlaga, poslagati kolutove banana i premazati preostalim karamel filom. Odgore posuti rendanom čokoladom.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept