Karamel pužići s bundevom

by | 4 Novembra, 2013

puzici

Sastojci:

Za tijesto:

  • 600 g brašna
  • 2 dl mlijeka
  • 1 kašičica suhog kvasca
  • 1 dl ulja
  • 2 kašike šećera
  • rendana kora od jednog limuna

Za fil:

  • 150 g žutog šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 700 g očišćene bundeve
  • 150 g šećera
  • 0,5 dl mlijeka
  • 2 kašike ulja

Priprema:

Tijesto:
1. U dublju posudu sipati 1 dl mlakog mlijeka, suvi kvasac, 1/2 kašike šećera i brašna pa dobro izmiješati i ostaviti da nadođe.
2. U vanglu za miješenje sipati polovinu brašna te dodati nadošao kvasac, ulje, rendanu koru limuna, preostali šećer i mlijeko, te promiješati. Zatim postepeno dodavati ostatak brašna uz neprestano miješenje dok se ne dobije glatko tijesto. Umješeno tijesto ostaviti da nadođe.

Fil:
1. Očišćenu bundevu izrendati na krupno rende.
2. U šerpu sipati ulje pa dodati bundevu i šećer i pržiti uz neprestano miješanje dok bundeva ne omekša. Potom sipati mlijeko i nastaviti s dinstanjem dok suvišna tečnost ne uvri.

Finalni postupak:
1. Nadošlo tijesto istanjiti oklagijom te po njemu rasporediti mješavinu žutog šećera i cimeta.
2. Zatim rasporediti fil od bundeve i urolati. Rolat isjeći na parčad.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje pa u nju poslagati rolate. Peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept