Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za tijesto:
Za fil:
Priprema:
Tijesto:
1. U dublju posudu sipati 1 dl mlakog mlijeka, suvi kvasac, 1/2 kašike šećera i brašna pa dobro izmiješati i ostaviti da nadođe.
2. U vanglu za miješenje sipati polovinu brašna te dodati nadošao kvasac, ulje, rendanu koru limuna, preostali šećer i mlijeko, te promiješati. Zatim postepeno dodavati ostatak brašna uz neprestano miješenje dok se ne dobije glatko tijesto. Umješeno tijesto ostaviti da nadođe.
Fil:
1. Očišćenu bundevu izrendati na krupno rende.
2. U šerpu sipati ulje pa dodati bundevu i šećer i pržiti uz neprestano miješanje dok bundeva ne omekša. Potom sipati mlijeko i nastaviti s dinstanjem dok suvišna tečnost ne uvri.
Finalni postupak:
1. Nadošlo tijesto istanjiti oklagijom te po njemu rasporediti mješavinu žutog šećera i cimeta.
2. Zatim rasporediti fil od bundeve i urolati. Rolat isjeći na parčad.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje pa u nju poslagati rolate. Peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept