Ukusni čoko desert bez pečenja
Jednostavan čoko desert bez pečenja koji ćete obožavati! Priprema traje svega nekoliko minuta, a rezultat je savršeno ukusna slastica Berina Kapa ...
Za koru:
Za punjenje:
Za glazuru:
Način pripreme:
1. Umutite bjelanca mikserom dok ne postanu penasta. Žumanjke i šećer razmutite žicom na pari, dok smjesa ne postane meka i svjetla. Žumanjak dodajte razmućenim bjelancima i lagano miješajte špatulom. Dodajte brašno i promiješajte. Zatim dodajte rastopljeni maslac. Podmažite okruglu duboku posudu, dno prekrijte papirom za pečenje i sipajte smjesu. Ispecite koru u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni 20-25 minuta.
2. U tiganju na malo ulja pržite lješnike uz stalno miješanje. Pustite ih da se ohlade, a zatim sameljite. U posudi pomiješajte rikotu, šećer, pistaće, pomorandžinu i koru agruma isječenu na kockice. Dodajte sitno nasjeckanu čokoladu i srce vanile. Dobro promiješajte.
3. Ispečenu i ohlađenu koru horizontalno presecite na dva dijela. Svaki dio četkicom premažite likerom. Stavite punjenje od rikote i ravnomjerno rasporedite po jednoj kori, a drugom prekrijte. Višak krema razmažite.
4. Razvijte marcipan u tanku koru, posipajući radnu površinu šećerom u prahu. Prije nego što tortu prekrijete marcipanom, stavite malo rikote na koru i razmažite. Zatim prenesite koru marcipana na tortu, dobro pritisnite, a višak odstranite nožem.
5. Za bijelu glazuru u posudu stavite bjelance i limunov sok. Dodajte šećer u prahu i snažno mutite žicom. Glazuru nanesite na marcipan i razmažite pomoću noža.
6. Tortu ukrasite pistaćima, bademima i ušećerenim korama voća.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen