Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za dekoraciju:
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanjke sa šećerom u prahu, vanil-šećerom i omekšalim margarinom.
2. Posebno sjediniti mljeveni keks i bademe pa preliti gaziranim sokom od narandže i dobro izmiješati.
3. Sjediniti krem od žumanjaka sa smjesom od keksa i badema te dobro izmiješati da bi se dobila ujednačena masa.
4. Dobijenu masu podijeliti na dva dijela, a potom u jedan dio dodati rendanu čokoladu.
5. Bjelanca umutiti u snijeg, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati šećer da se dobije čvrst šam.
6. Slatku pavlaku i 3 kašike šećera u prahu umutiti u šlag.
7. U šlag od slatke pavlake dodati šam od bjelanaca i promiješati.
8. Na tacnu nanijeti smjesu od keksa sa čokoladom i oblikovati koru. Preko nje rasporediti smjesu od keksa bez čokolade i sve premazati pripremljenim šlagom. Ostaviti u frižideru da se stegne.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept