Keks torta

by | 7 Augusta, 2013

keks-torta

Sastojci:

  • 400 g mljevenog keksa
  • 150 g “pti ber” keksa
  • 100 g suhog grožđa
  • 100 g žele bombona
  • 10 čokoladnih bananica
  • 200 g šećera
  • 4 pudinga od vanile
  • 200 g margarina
  • 100 g mljevenih badema
  • 1,2 l mlijeka
  • 2 dl slatke pavlake

Priprema:

1. U dubljoj posudi sjediniti 6 dl mlijeka i šećer, te kuhati dok ne proključa.
2. Posebno pomiješati prašak za puding sa 4 dl mlijeka, pa sipati u ključalo mlijeko i kuhati miješajući sve vrijeme dok se masa ne zgusne. Zgusnutu masu ostaviti da se ohladi.
3. Margarin omekšao na sobnoj temperaturi sjediniti sa ohlađenim pudingom i umutiti mikserom.
4. Žele bombone i čokoladne bananice isjeći na kocke.
5. U mješavinu pudinga i margarina dodati žele bombone, bananice, mljevene bademe i suho grožđe i mljeveni keks, te dobro izmiješati.
6. “Pti ber” keks kratko potopiti u ostatak mlijeka kako bi omekšao, te njime obložiti dno kalupa za tortu. Preko natopljenog keksa sipati pripremljen fil, poravnati i staviti u frižider da se stegne.
7. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i dekorisati tortu po želji.

Izvor: Dobra hrana