Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
220 g maslaca
100 g šećera u prahu
2 kašičice ekstrakta vanilije
1 kašika korice narandže
50 g sušenih brusnica
250 g brašna
1/4 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
Priprema:
Izmiksati maslac sa šećerom u prahu. Kad smjesa postane pahuljasta i svjetlija, dodati ekstrakt vanilije, koricu narandže i brusnice.
U zasebnoj posudi promiješati brašno, prašak za pecivo i so i dodati u smjesu s maslacem. Lagano izmiksati.
Tijesto formirati u dva duguljasta valjka promjera 3 – 4 cm, omotati ih folijom i staviti u frižider na barem sat vremena.
Rernu zagrijati na 180 stepelni i pleh obložiti papirom za pečenje.
Tijesto nasjeći na kolutove jednake debljine (5 – 6 mm) i rasporediti ih po plehu. Peći 10 – 12 minuta, dok ne poprime zlatnu boju.
Izvor: gastro.24sata.hr