![Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2024/12/GettyImages-1724835521-600x470.jpg)
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za dekoraciju:
Za fil:
Priprema:
Kore:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjack pa sa kašikom šećera umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti žumanjke s 3 kašike šećera. Sjediniti smjesu od žumanjaka sa šamom od bjelanjaka pa dodati brašno i gustin te polako promiješati varjačom.
3. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje pa sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.
4. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a zatim je poprečno presjeći napola. Instant kafu rastopiti u toplom mlijeku pa poprskati kore.
Fil:
1. Sjediniti šećer i jaja i kuhati na pari uz neprestano mućenje dok se šećer ne rastopi.
2. Potom dodati čokoladu izlomljenu na kockice i nastaviti s kuhanjem miješajući dok se čokolada ne rastopi.
3. U ohlađenu smjesu od čokolade dodati pjenasto umućen margarin i kesten pire te sve zajedno umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati polovinom fila i prekriti drugom korom. Zatim rasporediti preostali fil i poravnati.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati preko fila.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept