Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Za kore:
Za fil:
Priprema:
Kore:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg.
2. Zatim umutiti žumanca i šećer, te dodati snijeg od belanaca, brašno, kakao i prašak za pecivo, i polako promiješati.
3. Veći pravougaoni pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.
4. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je vertikalno presjeći dva puta kako bi se dobile tri kore.
Fil:
1. U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od čokolade i sipati u ključalo mlijeko. Uz neprestano miješanje kuvati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
3. U ohlađen puding dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Prvu koru premazati polovinom fila, te preko njega nanijeti polovinu šlaga od slatke pavlake. Postupak ponoviti još jednom i završiti trećom korom.
3. Čokoladu otopiti na pari i preliti preko kolača. Staviti u frižider da se stegne, a zatim kolač isjeći na kocke.
Izvor: Dobra hrana