Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Kinder kocke savršena su poslastica za tople ljetne dane. Sada imate jedinstvenu priliku da usavršite svoju poslastičarsku vještinu, pa zato sada trk u kuhinju i nabacite kecelju!
Sastojci:
za kore
– 9 jaja
– 9 kašika šećera
– 6 kašika brašna
– 3 kašike kakaoa
– 1 prašak za pecivo
za fil
– 1 l mlijeka
– 200 g šećera
– 3 pudinga od čokolade
– 250 g margarina
– 4 dl slatke pavlake
– 100 g čokolade za kuhanje
Priprema
Kore:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Zatim umutiti žumanjke i šećer, te dodati snijeg od bjelanjaka, brašno, kakao i prašak za pecivo, i polako promiješati.
3. Veći pravougaoni pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.
4. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je vertikalno presjeći dva puta kako bi se dobile tri kore.
Fil:
1. U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od čokolade i sipati u ključalo mlijeko. Uz neprestano miješanje kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
3. U ohlađen puding dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Prvu koru premazati polovinom fila, te preko njega nanijeti polovinu šlaga od slatke pavlake. Isti postupak ponoviti još jednom i završiti trećom korom.
3. Čokoladu otopiti na pari i preliti preko kolača. Staviti u frižider da se stegne, a zatim kolač isjeći na kocke.
Savjet plus: Kore možete poprskati s malo ruma.
Izvor i foto: Life Content