Kivi torta

by | 3 Novembra, 2013
kivi-torta
Sastojci:

Za koru:

  • 4 jajeta
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike gustina
  • 1 kašika kakaoa
  • 100 g čokolade za kuvanje

Za fil:

  • 5 dl mlijeka
  • 1 puding sa ukusom slatke pavlake
  • 150 g šećera
  • 100 g putera
  • 1 vanil-šećer
  • 150 g mljevenih badema

Ostali sastojci:

  • 6 kivija
  • 5 dl slatke pavlake
  • 100 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Kora:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Potom dodati kašiku šećera i mutiti mikserom dok se ne dobije čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom pa dodati šam od bjelanjaka i promiješati. Na kraju dodati brašno, gustin i kakao te polako promešati varjačom.
3. U kalup za tortu obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC oko 15 min. Pečenu koru poprečno presjeći napola, a potom obe polovine preliti otopljenom čokoladom.Fil:
1. U manju šerpu sipati 4 dl mlijeka, dodati šećer i vanil-šećer pa ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti puding od slatke pavlake sa preostalim mlijekom te sipati u ključalo mlijeko. Kuvati uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati pjenasto umućeni puter i mljevene bademe, a potom polako promiješati varjačom.Finalni postupak:
1. Prvu koru prelivenu čokoladom premazati polovinom fila, potom nanijeti 1/3 šlaga od slatke pavlake i poslagati kolutove kivija. Preko kivija rasporediti 2/3 šlaga i preostali fil pa preklopiti drugom korom.
2. Filovanu tortu ostaviti u frižideru da se stegne, a nakon toga je izvaditi iz kalupa te premazati preostalim šlagom i preliti otopljenom čokoladom.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept