
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
600 g krompira
250 g brašna
1 jaje
2 kašike ulja za tijesto
prezle
ulje za prezle
500 g smokava krupnijih
štaub šećer
vanilin-šećer
Priprema:
Krompir oguliti i skuhati, iscijediti vodu i dodati jaje i malo soli i izmiksati. Dodati brašno i ulje i izraditi glatko tijesto. Rastanjiti tijesto i isjeći čašom, a u sredinu stavljati oprane i osušene smokve odsječene drškice.
Pravite knedle i stavljajte na pleh koji ste posuli brašnom. Stavite vodu u šerpu pa kad provri posolite i spustite knedle. Kuvajte pet do šest minuta, pa ih vadite kad smekšaju i isplivaju na površinu.
Prezle ispržite na malo ulja pa kuhane knedle spuštajte u tu smjesu! Pospite knedle štaub šećerom i vanilin-šećerom.
Izvor: Bakina kuhinja