Kocke s makom

by | 24 Januara, 2014

kocke-sa-makom

Sastojci:

  • 150 g brašna
  • 150 g mljevenog maka
  • 150 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 žumanjaka
  • 2 dl mlijeka
  • 150 g putera
  • 200 g očišćenih višanja iz kompota
  • rendana kora od jednog limuna
  • 400 g džema od kajsije
  • 2 kašike ulja

Za šam:

  • 4 bjelanjka
  • 100 g šećera
  • sok od jednog limuna

1. U odgovarajućoj posudi umutiti puter sa šećerom.
2. Potom dodati žumanjke, mlijeko, brašno, prašak za pecivo i mljeveni mak te sve zajedno umutiti mikserom.
3. Zatim dodati rendanu koru limuna i ocijeđene višanje pa polako promiješati varjačom.
4. Tepsiju nauljiti i posuti brašnom te u nju sipati pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C oko 35 min.
5. Pečenu koru premazati džemom od kajsija.
6. Posebno umutiti bjelanjke u čvrst snijeg. Postepeno uz neprestano mućenje dodavati 100 g šećera i sok od limuna.
7. Kada se šam zgusne, premazati ga preko džema od kajsija pa kolač vratiti u rernu da se peče dok šam ne porumeni.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept