
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
– 200 g šećera
– 2 dl vode
– 100 g čokolade
– 100 g margarina
– 300 g mljevenog keksa
– 140 g kokosa
– 150 eurokrema
Priprema:
1. U šerpi sjediniti vodu i šećer pa kuhati dok ne proključa. Izmaći sa ringle te dodati izlomljenu čokoladu i margarin pa miješati dok se ne rastope.
2. Zatim dodati mljeveni keks i 100 g kokosa pa dobro izmiješati da bi se dobila kompaktna smjesa pogodna za oblikovanje.
3. Od pripremljene mase ručno oblikovati kuglice veličine oraha pa ih uvaljati u preostali kokos. U sredini svake kuglice prstom napraviti udubljenje pa ispuniti eurokremom.
4. Pripremljena gnijezda ostaviti na hladnom da se stegnu.
Foto: Bakini Slatkiši