Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer uz neprestano mućenje dok se ne dobije čvrst šam. Pred kraj mućenja dodati sirće.
2. U dobijeni šam dodati brašno i kokos te polako promiješati varjačom. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.
Fil:
1. Sjediniti žumanjak i šećer pa uz neprestano miješanje žicom kuhati na pari dok se ne zgusne.
2. U prohlađenu smjesu od žumanjaka dodati margarin i umutiti mikserom.
3. Na kraju dodati otopljenu i prohlađenu čokoladu te izmiksati.
Finalni postupak:
1. Ohlađenu koru premazati filom od čokolade i ostaviti da se stegne.
2. Slatku pavlaku umutiti u šlag pa premazati.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept