Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Za koru:
Za fil:
Priprema:
Kora:
1. Mljeveni keks preliti sokom od narandže i promiješati.
2. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu pa sjediniti sa natopljenim keksom i promiješati.
Fil:
1. Dunje oljuštiti i isjeći na kriške. Preliti ih sa 4 dl vode i kuhati dok ne omekšaju. Potom dunje procijediti i izmiksati.
2. Šećer ušpinovati sa 1 dl soka u kome su se dunje kuhale pa sjediniti sa pasiranim dunjama. Dodati mljevene lješnjake, suho grožđe, margarin i kuhati na umjerenoj temperaturi 15 min. Pred kraj kuhanja dodati sok od limuna.
Finalni postupak:
1. U odgovarajuću tepsiju izručiti smjesu za koru i poravnati. Preko nje nanijeti prohlađeni fil i ostaviti da se stegne.
2. Kada se fil stegne, premazati ga šlagom od slatke pavlake.
Izvor: Dobra hrana