Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kore:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka, te ih umutiti u čvrst snijeg.
2. Žumanjke pomiješati sa šećerom i brašnom, pa sipati u snijeg od bjelanaca i polako promiješati varjačom.
3. Pravougaoni kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, pa u njega sipati pripremljenu masu. Koru peći u zagrijanoj rerni dok ne porumeni.
4. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, te pomoću kalupa vaditi krugove. Ostatak kore sitno isjeckati.
Fil:
1. Jagode izmiksati, a slatku pavlaku umutiti u čvrst snijeg.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti švapski sir, šećer i jagode, pa dobro umutiti.
3. Umućenoj masi dodati šlag od slatke pavlake i sitno sjeckanu piškotu, te polako promiješati varjačom.
Finalni postupak:
1. Okruglu piškotu premazati filom, pa prekriti drugom piškotom.
2. Kolač posuti šećerom u prahu i dekorisati jagodom.
3. Na isti način od preostalog materijala napraviti još kolača.
Izvor: Dobra hrana