Ukusni čoko desert bez pečenja
Jednostavan čoko desert bez pečenja koji ćete obožavati! Priprema traje svega nekoliko minuta, a rezultat je savršeno ukusna slastica Berina Kapa ...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Za glazuru:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i s 2 kašike šećera umutiti u čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom.
3. Sjediniti smjesu od žumanjaka sa šamom od bjelanjaka pa dodati brašno, kakao i prašak za pecivo, a potom polako promiješati varjačom.
4. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ºC oko 15 min. Pečenu i ohlađenu koru poprečno presjeći napola te polovine poprskati čokoladnim mlijekom.
Fil:
1. Umutiti sitni i maskarpone sir sa šećerom u prahu.
2. Banane isjeći na kolutove, a čokoladu izrendati.
Glazura:
Sjediniti čokoladu za kuhanje sa slatkom pavlakom i kuhati na pari dok se ne dobije ujednačena smjesa. Zatim ostaviti da se prohladi.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati 1/2 fila od sira, potom rasporediti 1/2 banana, posuti 1/2 rendane čokolade i preliti 1/2 prohlađene glazure.
2. Isti postupak filovanja ponoviti još jednom pa ostaviti u frižideru da se stegne. Gotov kolač isjeći na kocke željene veličine.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept