Kolač s jagodama

by | 31 Marta, 2016

crveni-kolac

Sastojci:
Za koru:
– 180 g putera
– 300 g šećera
– 3 jajeta
– 2 dl mlijeka
– 380 g brašna
– 1 prašak za pecivo
– 1 vanilin-šećer
– rendana korica od 1 limuna
Za preliv:
– 600 g jagoda
– 4 kašike šećera
– 2 crvenog preliva za kolače
– 5 dl soka od višanja

Priprema:
Kora:
1. Pjenasto izmiksati puter sa šećerom, pa postepeno dodavati jedno po jedno žumance neprekidno muteći mikserom.
2. Dodati vanilin-šećer, rendanu koru limuna i mlijeko pa promiješati. Brašno sjediniti sa praškom za pecivo i dodati u smjesu.
3. Posebno umutiti bjelanca, te dobijeni snijeg lagano umiješati.
4. Veću tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju sipati pripremljenu smjesu. Ravnomjerno je rasporediti pomoću špakle, te peći u rerni zagrijanoj na 200°C dok ne porumeni.
Preliv:
1. Preliv za kolače sjediniti sa šećerom i sokom od višanja, pa zagrijavati na umjerenoj temperaturi do tačke ključanja. Skloniti sa ringle i ostaviti nakratko da se prohladi dok ne počne da želira.
2. Jagode očistiti i isjeći na listove.
Finalni postupak:
1. Sjeckane jagode poslagati preko ohlađenog biskvita tako da se na krajevima preklapaju.
2. Prohlađenim prelivom za kolače preliti jagode, pa kolač ostaviti na hladnom da se stegne. Isjeći na kocke željene veličine.

Izvor: Life content

Foto: Bakini slatkiši