Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kora:
1. Umutiti bjelanjke u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer uz neprestano mućenje dok se ne dobije čvrst šam.
2. U šam od bjelanjaka dodati mljevene lješnjake, kokos i prašak za pecivo pa polako promiješati varjačom.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju sipati pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ºC oko 20 min. da porumeni.
Fil:
1. Žumanjke sjediniti sa šećerom i kuhati na pari uz neprestano miješanje.
2. Kada se šećer otopi, dodati izlomljenu čokoladu i nastaviti s miješanjem dok se i ona ne rastopi. Zatim skloniti s pare i ostaviti da se ohladi.
3. Slatku pavlaku umutiti u šlag, a puter pjenasto umutiti.
4. U ohlađenu smjesu od čokolade dodati puter i šlag od slatke pavlake pa polako promiješati varjačom.
Finalni postupak:
1. Koru premazati filom od čokolade.
2. Šlag umutiti sa mlijekom i premazati preko fila.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept