Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za fil I:
Za fil II:
Ostali sastojci:
Priprema:
Fil I:
1. U manjoj šerpi sjediniti vodu i šećer pa ostaviti da proključa. Skloniti s ringle, a zatim dodati margarin, sok i rendanu koru limuna pa miješati dok se margarin ne rastopi.
2. Potom dodati kakao, mljevene orahe, smokve i keks te dobro izmiješati da se dobije ujednačena smjesa. Dobijenu smjesu istanjiti na debljinu od 1 cm, a zatim manjim okruglim modlama izvaditi željene oblike.
Fil II:
1. Sjediniti vodu, šećer i vanil-šećer pa prokuhati i skloniti sa ringle. Dodati margarin i miješati dok se ne rastopi.
2. Na kraju dodati mljeveni keks i orahe te dobro izmiješati. Dobijenu smjesu istanjiti oklagijom i manjom modlom vaditi kolačiće.
Finalni postupak:
1. Tamne i svijetle kolačiće spojiti džemom od kajsija i ostaviti da se stegnu.
2. Zatim gornju stranu kolačića umočiti u rastopljenu čokoladu i odgore utisnuti po jedan blanširani badem.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept