Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za kore:
Za fil:
Za galazuru:
Priprema:
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti brašno, puter, šećer, jaje, mlijeko, prstohvat soli i prašak za pecivo, pa umijesiti glatko tijesto.
2. Umješeno tijesto podijeliti na tri jufke. Pomoću oklagije svaku jufku razvući u koru dimenzije 30×35 cm.
3. Odgovarajuću tepsiju nauljiti i posuti brašnom, te u nju staviti pripremljenu koru i peći je u zagrijanoj rerni 8 minuta na 200 ºC.
4. Od preostalog materijala ispeći još dvije kore.
Fil:
1. U dubljoj posudi umutiti mlijeko, brašno i 70 g šećera, pa staviti da se kuha mešajući sve vrijeme kako bi se masa zgusnula. Zgusnutu masu ostaviti da se ohladi.
2. Pjenasto umutiti puter sa 200 g šećera.
3. U ohlađenu masu dodati mješavinu putera i šećera, te mikserom izmutiti.
4. Pripremljen fil podijeliti na dva dijela. U prvi dio dodati kakao, a u drugi dio vanil-šećer i dobro izmiješati.
Finalni postupak:
1. Na tacnu staviti jednu koru i premazati je filom od kakaoa, zatim je prekriti drugom korom i nanijeti fil sa vanil-šećerom, pa preklopiti trećom korom.
2. Čokoladu za kuhanje i ulje otopiti na umjerenoj temperaturi i time preliti kolač.
Izvor: Dobra hrana