
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za bijeli fil:
Za žuti fil:
Priprema:
1. U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati 4 kašike šećera i vanil-šećer pa ostaviti da proključa. Potom dodati griz i nastaviti s kuhanjem uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
2. Posebno umutiti bjelanjke s preostalim šećerom u čvrst šam.
3. U vreo griz dodati šam od bjelanjaka i umutiti mikserom.
4. U odgovarajuću tepsiju poslagati red pti ber keksa prethodno natopljenog u mlijeko. Preliti filom od griza i odgore opet poslagati red natopljenog keksa.
5. Posebno pripremiti žuti fil. U manju šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od vanile i žumanjaka te sipati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne. U vreo puding dodati puter i miješati da se rastopi.
6. Preko drugog sloja keksa preliti fil od vanile i preklopiti natopljenim keksom.
7. Posebno umutiti šlag sa 2 dl mlijeka i premazati preko kolača. Ostaviti u frižideru da se stegne.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept