Krem kolač s kikirikijem

by | 18 Maja, 2014

Clipboard055

Sastojci:
Za koru:

  • 7 bjelanjaka
  • 7 kašika brašna
  • 3 kašike šećera
  • 1 dl ulja
  • 50 g čokolade
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 7 žumanjaka
  • 200 g šećera
  • 250 g putera
  • 60 g bijele čokolade
  • 60 g crne čokolade
  • 100 g sjeckanog kikirikija

Za dekoraciju:

  • 50 g kikirikija
  • 2 krem šlaga od vanile

Priprema:
Kora:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, zatim postepeno dodavati šećer i mutiti sve vrijeme dok se šećer ne otopi.
2. Dodati ulje, brašno, rendanu čokoladu, prašak za pecivo i polako promiješati varjačom.
3. Pripremljenu masu sipati u pravougaoni kalup obložen papirom za pečenje. Staviti da se peče u zagrijanu rernu na 180 ºC dok ne porumeni.

Fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanjke i šećer, te kuhati na pari miješajući sve vrijeme dok se šećer ne otopi. Zatim skloniti s pare i ostaviti da se ohladi.
2. U ohlađenu masu dodati omekšao puter i umutiti mikserom.
3. Fil podijeliti na dva dijela. U prvi dio dodati otopljenu bijelu čokoladu i kikiriki, a u drugi otopljenu crnu čokoladu i promiješati.
4. Koru premazati prvo filom od kikirikija, potom nanijeti fil od crne čokolade.
5. Šlag krem pripremiti prema uputstvu s kesice, premazati preko kolača i dekorisati kikirikijem.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept