
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti 5 dl mlijeka i slatku pavlaku pa od te smjese izdvojiti 2 dl i ostaviti sa strane, a preostalu tečnost ostaviti da proključa.
2. Izdvojenu smjesu od mlijeka, pavlake (2 dl) umutiti sa gustinom i šećerom pa dodati u ključalu masu i kuvati na umjerenoj temperaturi miješajući dok se ne zgusne.
3. Topao fil podijeliti na dva dijela pa u jedan deo dodati izlomljenu čokoladu za kuvanje i miješati dok se ne otopi, a u drugi deo dodati izlomljenu bijelu čokoladu te i nju dobro izmiješati kako bi se dobila ujednačena smjesa.
4. Piškote natopiti preostalim mlijekom te od njih oblikovati koru u okruglom kalupu za tortu.
5. Preko piškota naneti fil od crne čokolade, zatim rasporediti fil od bijele čokolade i poravnati.
6. Preko gornje kore poslagati ocijeđene višnje. Sok od višanja razmutiti sa prelivom za kolače prema uputstvu sa kesice i preliti preko višanja.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept