Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
– 5 dl mlijeka
– 1 puding od vanilije
– 500 g višanja bez košpica
– 1 kašika gustina
– 6 kašika šećera
– 2 vanilin-šećera
– 2 dl slatke pavlake
– 1 dl otopljene čokolade
– 2 kašike ruma
– 4 kugle sladoleda od vanilije
– 2 kašike soka od limuna
Priprema:
1. Skuhati puding
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, dodati u ohlađen puding i polako promiješati.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti višnje, šećer, gustin, vanilin-šećer, rum i sok od limuna. Kuhati na umjerenoj temperaturi i miješati sve dok se ne dobije kremasta masa.
4. U šire posude sipati polovinu fila od pudinga i ostaviti da se stegne. Zatim nanijeti 3/4 preliva od višanja i prekriti ostatakom fila od pudinga. Na to staviti kuglu sladoleda, nanijeti ostatak preliva od višanja, a dekorisati otopljenom čokoladom.
IZVOR: DOBRA HRANA