
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Foto: Guliver/Thinkstock
Sastojci:
400 g kisele pavlake
200 g mascarpone sira
250 g šećera u prahu
500 g čajnih kolutića
1 limun (kora)
4 kašike kakaoa
2 kašike ulja
Dekoracija
kakao
listovi mente
Priprema:
1. Čajne kolutiće samljeti.
2. Kiselu pavlaku, mascarpone sir, koru limuna i šećer u prahu dobro sjediniti da se dobije svilenkasta smjesa. Od ukupne količine odvojiti četvrtinu smjese.
3. Ostatak smjese pomiješati sa mljevenim čajnim kolutićima i sve sjediniti da se dobije fina masa.
4. Kakao preliti sa ugrijanim uljem i dobro promiješati.
Finalni postupak
1. Na dno dubokih čaša ili desertnih činija po izboru staviti malo umućene pavlake.
2. Zatim, preliti sa malo kakaoa pa sipati smjesu od pavlake i mljevenog keksa.
3. Nanijeti fil od pavlake i sira, posuti kakaom i ukrasiti listićima svježe mente.
IZVOR: POŠALJI RECEPT