Kremasti kolač sa jagodama

by | 1 Maja, 2013

Sastojci:
Za koru:

  • 4 jaja
  • 50 g brašna + brašno za posipanje
  • 50 g gustina
  • 125 g šećera
  • 2 kašike ulja

Za fil I:

  • 2 pudinga od jagode
  • 6 dl mlijeka
  • 5 kašika šećera
  • 2 kašike pavlake

Za fil II:

  • 5 dl slatke pavlake
  • 400 g jagoda
  • 4 kašike šećera
  • 10 g želatina u prahu
  • 2 šlaga

Kora:

1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati 25 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom da se dobije gotovo bijela smjesa.
3. Sjediniti šam od bjelanaca i umućene žumanjke, dodati brašno i gustin te polako promiješati. Pravougaonu tepsiju nauljiti i posuti brašnom. Sipati u nju pripremjenu smjesu za koru i peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Fil I:

1. U manju šerpu sipati 5 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od jagode i sipati u ključalo mlijeko. Kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. U topao puding dodati pavlaku i promiješati.

Fil II:

1. Želatin preliti hladnom vodom i ostaviti da nabubri.
2. Jagode izmiksati u blenderu.
3. Posebno umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag pa u njega postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne otopi.
4. Sjediniti izmiksane jagode sa šlagom od slatke pavlake, dodati nabubreo želatin i polako promiješati.

Finalni postupak:

1. Pečenu koru ostaviti u tepsiji te je preliti toplim filom od pudinga i sačekati da se ohladi.
2. Potom nanijeti fil od jagoda i poravnati.
3. Šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice pa premazati kolač.

Izvor: Dobra hrana