Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Prema tradicionalnom receptu krofne se prže u dubokom ulju, ali ukoliko ste zagovornik zdravije varijante, spremili smo za vas recept za krofne koje možete spremiti u rerni.
Krofne iz rerne su mnogo manje masne i teške za želudac, od onih tradicionalnih. Izrazito su praktične za pripremu jer cijeli posao pečenja umjesto nas odradi rerna. Ove krofne najljepše su dok su tople, mekane i vazdušaste, a naročito podsjećaju na tradicionalne krofne na koje smo navikli!
Sastojci:
– 500 g glatkog brašna
– 20 g svježeg kvasca
– 3 kašike šećera
– 1/3 kašike soli
– 200 ml toplog mlijeka
– narendana korica pola limuna
– jedan vanilin šećer
– 2 žumanceta
– 10 dkg otopljenog maslaca
– marmelada ili čokoladni namaz za punjenje
– žumance za premazivanje
– šećer u prahu za posipanje
Priprema: U 100 ml toplog mlijeka izmrvite kocku kvasca i dodajte kašiku šećera, a zatim pustite da kvasac naraste. U veću posudu dodajte brašno, nadošli kvasac, šećer, vanilin šećer, žumanca, narendanu koricu limuna, so i postepeno dodajte 100 ml toplog mlijeka i otopljeni maslac. Sve zajedno lagano promiješajte. Tijesto umutiti mikserom dok ne počne da se odvaja od zdjele, a onda ga mijesite rukama na ravnoj površini. Kada osjetite pod prstima da je tijesto kompaktno ostavite ga da odmara i naraste sat vremena. Kada nadođe premijesite tijesto i odvojite ih na 12 malih dijelova. Oblikujte ih u loptice i napunite čokoladom ili marmeladom.
Napravljene kuglice stavite u tepsiju obloženu pek papirom i svaku malo spljoštite da dobiju oblik krofne. Pokrijte ih i ostavite da odmaraju 40 minuta. Kad narastu premažite ih žumancetom, stavite ih u rernu na 180 stepeni i pecite 20-ak minuta, sve dok ne porumene. Nakon što su krofne pečene pospite ih šećerom u prahu i poslužite.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Getty Images