Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Prema tradicionalnom receptu krofne se prže u dubokom ulju, ali ukoliko ste zagovornik zdravije varijante, spremili smo za vas recept za krofne koje možete spremiti u rerni.
Krofne iz rerne su mnogo manje masne i teške za želudac, od onih tradicionalnih. Izrazito su praktične za pripremu jer cijeli posao pečenja umjesto nas odradi rerna. Ove krofne najljepše su dok su tople, mekane i vazdušaste, a naročito podsjećaju na tradicionalne krofne na koje smo navikli!
Sastojci:
– 500 g glatkog brašna
– 20 g svježeg kvasca
– 3 kašike šećera
– 1/3 kašike soli
– 200 ml toplog mlijeka
– narendana korica pola limuna
– jedan vanilin šećer
– 2 žumanceta
– 10 dkg otopljenog maslaca
– marmelada ili čokoladni namaz za punjenje
– žumance za premazivanje
– šećer u prahu za posipanje
Priprema: U 100 ml toplog mlijeka izmrvite kocku kvasca i dodajte kašiku šećera, a zatim pustite da kvasac naraste. U veću posudu dodajte brašno, nadošli kvasac, šećer, vanilin šećer, žumanca, narendanu koricu limuna, so i postepeno dodajte 100 ml toplog mlijeka i otopljeni maslac. Sve zajedno lagano promiješajte. Tijesto umutiti mikserom dok ne počne da se odvaja od zdjele, a onda ga mijesite rukama na ravnoj površini. Kada osjetite pod prstima da je tijesto kompaktno ostavite ga da odmara i naraste sat vremena. Kada nadođe premijesite tijesto i odvojite ih na 12 malih dijelova. Oblikujte ih u loptice i napunite čokoladom ili marmeladom.
Napravljene kuglice stavite u tepsiju obloženu pek papirom i svaku malo spljoštite da dobiju oblik krofne. Pokrijte ih i ostavite da odmaraju 40 minuta. Kad narastu premažite ih žumancetom, stavite ih u rernu na 180 stepeni i pecite 20-ak minuta, sve dok ne porumene. Nakon što su krofne pečene pospite ih šećerom u prahu i poslužite.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Getty Images