Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
750 g glatkog brašna
4 kašike šećera
1 kašičica soli
2 kesice instant suhog kvasca
350 ml toplog mlijeka
150 ml ulja
2 jaja
3 žumanca
Za premazivanje krofni:
1 žumance + 3 kašike suncokretovog ulja
Za čokoladni sos:
300 g čokolade za kuhanje
200 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Pomiješati u većoj posudi brašno, šećer, kvasac i so. Dodati u sredinu jaja i žumanca. Nastaviti postepeno dodavati mlijeko i ulje i miksati sve vrijeme mikserom sa spiralama ili nastavkom za tijesto. Kada tijesto postane koliko-toliko kompaktno, prebacite ga na radnu površinu i mijesite dalje rukama. Pobrašnite dobro radnu površinu prije toga jer tijesto je dosta mekano i lijepi se za ruke. Mijesite ga energično bar 10 minuta. Tijesto mora nakon toga postati glatko i svilenkasto na dodir. Odložite ga tada u veću posudu, pokrijte i ostavite na toplom mjestu da miruje bar 40 minuta kako bi udvostručilo volumen.
Dignuto tijesto istresite na pobrašnjenu radnu površinu, rastanjite ga valjkom za tijesto na debljinu od 1,5 cm. Izrezujte tada prigodnim okruglim kalupom krofne. Preostalo tijesto umijesite brzo ponovo, razvaljajte pa postupak ponovite.
Ako ćete krofne peći u rerni, slažite ih u veliki pleh na papir za pečenje u malim razmacima. Ako ćete ih pržiti u ulju, ostavite ih izrezane na čistom ubrusu, pokrivene da miruju. Bitno je da krofne prije pečenja na bilo koji način odstoje barem 30 minuta i da se još jednom malo dignu.
Krofne netom prije pečenja u rerni treba premazati kombinacijom umućenog žumanca i dvije kašike ulja.
Peći u reeni na 180C 20 minuta. Gotove su kada dobiju lijepu zlaćanu boju. Prohladiti pa premazivati čokoladnim umakom. Ukrasiti po želji.
Za čokoladni umak treba zagrijati u posudici slatko vrhnje pa u njemu otopiti izlomljenu čokoladu. Miješati dok se čokolada ne otopi. Umak ne smije da provri!
Izvor: recipeci.com