Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi ugrijati slatku pavlaku do tačke ključanja. Skloniti s ringle, dodati liker od čokolade, izlomljenu čokoladu za kuhanje i polako miješati dok se ne otopi.
2. Pripremljenu smjesu ostaviti da se ohladi, a potom je umutiti u čvrst krem.
3. U dublju šerpu sitati šećer i zagrijevati ga dok se ne karamelizuje. Sipati sok od kruške i bijelo vino, dodati karanfiliće, šipku cimeta i koru limuna, te kuhati dok ne proključa.
4. Dodati oljuštene kruške i nastaviti s kuhanjem na umjerenoj temperaturi dok ne omekšaju. Na kraju ih ostaviti da se ohlade u tečnosti u kojoj su se kuhale.
5. Ohlađene kruške odsjeći pri vrhu i okruglom kašikom izvaditi središnji dio mesa.
6. Fil od slatke pavlake i čokolade sipati u poslastičarski džak, te napuniti unutrašnjost kruške.
7. Kruške poslagati u staklene čaše i dekorisati šlagom.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept